Arıza lambası sarı yanıyorsa, motorun çalışmasında ciddi bir sorun olduğu ve arıza moduna geçildiğinin anlamına gelir. Arıza modu, motor hasarını önlemek amacıyla etkinleştirilen bir sistemdir.
Ancak bu sistem arızanın uzun süre korunması için yeterli değildir. Sarı motor lambası yandığı zaman yetkili servise olabilecek en kısa sürede danışılmalıdır.
Bütün araçların ön panelinde, araç hakkında bilgiler sunan çeşitli uyarı ışıkları bulunur. Bu uyarı ışıklarından biriside motor arıza lambasıdır. Genelde hız göstergesinin üzerinde uygun konuma yerleştirilen bu ışık, motor görünümündedir.
Motor arıza lambasının temel görevi motorda ters giden şeyleri göstermektedir. Motor arıza lambası özellikle son model arabalarda sarı ve kırmızı olmak üzere iki farklı renkte yanar.
Motor arıza lambası araçlar ilk çalıştırıldığında yanar. Ancak lambanın araç çalıştırılırken yanması araçta herhangi bir motor arızası olduğunu işaret etmez. Bu sırada yanan lamba sadece kontrol amaçlıdır ve lambanın çalışıp çalışmadığının bilgisini verir.
Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor?
- Özellikle LGP’Lİ araçlarda yakıt karışımının (oksijen sensörü) ayarlanamamasından dolayı.
- Katalitik konvektör,
- Yakıt sensörleri,
- Dizel araçlarda görülen kızdırma bujisi arızası,
- Benzinli araçlarda görülen ateşleme bobini arızası.
Motor arıza lambası
Otomobil yapısının en kritik ve maliyetli olanı işlevi gereği motordur. Bundan dolayı arıza lambası yandığı zaman sürücülerde kısa sürede tedirginlik başlar. Gösterge panelinde yer alan bütün uyarı lambaları gibi arıza lambası da araçta bir sorun olduğunu işaret etme amacıyla kullanılmaktadır.
Yeterince eski olan bu uyarı sistemi günümüzde daha spesifik bir şekilde kullanıcılara sorunu işaret etse de trafikteki her araçta aynı yapı bulunmaktadır. Bu sebeple motor arıza lambasının yanmasının arkasındaki bütün sebepleri irdelemek oldukça önemlidir.
Arıza Lambası Neden Sarı Yanar?
Sarı motor lambasının yanması, motorun çalışması üzerinde ciddi bir sorun olduğunu belirtse de bu lambanın yanması sürüşe engel değildir. Sürüşe engel olmasa da daha büyük arızalarla veya hasarlarla karşılaşmamak için hızlı bir şekilde teknik servisten destek alınması gereklidir.
Eğer arıza lambası kırmızı bir şekilde yanıyorsa motorda yaşanan sorun basit arızanın da ötesine geçerek daha kritik bir problem olduğunu belirtir. Kırmızı lambanın yandığı görüldüğü zaman arabanın sürüşü hızlı bir şekilde durdurulmalıdır.
Aksi takdirde aracı kullanmaya devam etmek tehlikeli olacaktır ve hem araca hem de sürücü canına yönelik ciddi riskler barındırır.
Arıza lambası yanıp sönüyor ise, motorda meydana gelecek daha ufak çaplı sorunların olduğunu belirtmektedir. Bu sorunlar göz ardı edilmesi durumunda daha büyük sorunlara yol açabilir ve motor arıza lambasının kırmızı yanmasına sebep olur.
Eğer otomobilinizde yanıp sönen bir arıza lambası bulunuyorsa, en kısa zamanda yetkili bir otomobil servisine giderek profesyonel destek almalısınız.
LPG’li araçlarda Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Arıza lambasının yanması sorunu ile en çok LPG’li araçlarda karşılaşılır. Sorunun temel kaynağı da yakıt ve egzoz sistemlerinde yaşanan teknik hatalar ve egzoz sisteminin montajlamasında yanlışlıklar olmasıdır.
Genellikle LPG’li araçlarda motor arıza lambasının yandıktan sonra ömürlük olduğu yönünde yanlış bir bilgi vardır. Işığın yanmasına sebep olan parçaların ayarları çok iyi bir işçilikle yapılırsa ikaz ışığı sönecektir.
Arıza Lambası Neden Yanmaz?
Ciddi motor problemleri söz konusu olsa da motor arıza lambasının yanmadığı senaryolarla da çokça karşılaşılmıştır. Bu durumun faklı sebepleri vardır. İlk olarak, Arabanın sisteminde yer alan algoritmanın ilgili arızayı farklı nitelemesi öne sürülür.
Araç marka ve modeli de bu durumda aktör konumunda olabilmekte, çünkü kimi araçlar en basit sorunları bile motor arıza lambası ile bildirirken kimi araçlar hiç bir şekilde ikaz lambaları ile belirtmeyebilirler.
Diğer ve en yaygın olan sebep ise motor arıza lambasının arızalı olmasıdır. Bu durum sıkça göz ardı edilse de arıza lambasının yanmaması halinde serviste ilk olarak kontrol edilen senaryodur. Her araca göre farklı kontrol ve tamir yapılmaktadır. Eski tip otomobillerde takometre kısmını söküp kontrol ederek arıza tespiti yapılır.
Bütün bunların dışında kalan ve en korkutan senaryo ise araç beyninin yanmasıdır. Nadir olarak bu fark edilse de yaşandığı durumlar mevcuttur. Yukarıda bahsettiğimiz sorunlardan kaynaklanmadığı anlaşıldığında en son olarak araç beyni kontrol edilmelidir.
- Mazda Fiyat Listesi
- Avustralya Araba Fiyatları
- Bulgaristan Araba Fiyatları
- LPG TANK FİYATLARI
- Prins Lpg Fiyat
- Lovato Lpg Fiyat (Güncel Fiyat)
- Araba Gaz Yemiyor Arızası
- HGS Nasıl Alınır?
- 2 El Lpg Tankı Fiyatları
- Araç Yakıt Hesaplama
- Sigorta Şirketlerinden Az Hasarlı Satılan Araçlar
- Atmosferik Motor Nedir?
- Çeki Demiri Nedir?
- Citroen Fiyat Listesi
- Araç Kaplama Fiyatları
- Dacia Fiyat Listesi
- 85 Kw Kaç Beygir?
- otofiyatlistesi.com
Motor arıza lambası yanan araç kullanılır mı?
Sorunun ne olduğu açık olarak belli değilse yağını ve suyunu kontrol ederek en yakın sanayiye gitmek gerekir.